LA PESCUIT

Bun venit tuturor!!! Aici puteti afla informati utile despre pescuit.Momeli, tehnici de pescuit si multe altele.

duminică, 19 decembrie 2010

pescuitul la oblete

pentru un pescuit de obleti avem nevoie de urmatoarele accesorii:
1. o varga de cca 3-5 m foarte usoara ( pentru ca altfel obosim repede).
2.fir de 0.8-0.12.
3.carlige mici (eu folosesc nr 18).
4.o pluta fina si cat mai usoara de preferat pana de gasca.
5.plumbi pentru echilibrarea plutei.
6.nada pentru a tine in permanenta bancul de obleti in preajma, se poate folosi paine, concentrate pentru pui sau diverse mixuri in care se poatre adauga putin lapte praf pentru a forma un norisor in apa (se ia cate o mana si se arunca la un interval de 10-15 min).

Eu am o metoda destul de eficienta.
1.se ia un bat cam cu 20-30 cm mai mare decat adancimea apei,
2.se pune mamaliga in jurul lui cam o portiune de 30 40 cm de la suprafata apei inspre fund si
3.se infige in apa (asta e valabila in special pe ape care curg repede: dunare prut rauri etc...).

in felul acesta nu suntem nevoiti sa aruncam tot timpul nada si nici curentul nu o va duce in aval.

Obletii de obicei se hranesc la suprafata, mai ales primavara asa ca vom incerca sa pescuim cu pluta cat mai jos. Aceasta specie prefera in general
-viermusi,
-larve si insecte,
-chironomide,
-crustacee etc...


Lungimea lor variaza intre 5 si 20 de cm iar lungimea legala este de 12 centimentri.

In cele mai multe cazuri este de culoare argintie pe lateral iar pe spate are diferite nuante, in functie de lumina de afara, de la albastrui pana la verde .

Are gura orientata in sus datorita modului de hranire la suprfata. cauta de mancare aproape tot timpul uneori sarind dupa insecte si larve la suprafata apei alteori scufundandu-se in adancuri.

Obletele ataca foarte rapid de aceea miscarea de intepare a acestuia trebuie sa fie rapida si din scurt, nu trebuie sa tragem prea tare pentru ca riscam sa ii rupem falca si astfel sa il pierdem.

Acestea fiind spuse va urez fir intins!

Imagine articol peste Oblete

Obletele – Alburnus alburnus

De multe ori am fost la pescuit si am vazut cu carduri ( bancuri ) de pesti mici care fug care incotro din calea rapitorilor . Multi si frumosi la gramada gandim ca daca am pune o plasa sau un miciog am prinde cativa . Acest peste care traieste in carduri este obletul . Obletul este un peste de card ce se afla mereu in miscare , musca mai mult din curiozitate decat din cauza foamei .

Cunoscut in popor cu diferite denumiri ca: albisoara , albete , boblete , loga . snetzi sau chiar oblete de Dunare , face parte din supraclasa Actinopterygii , ordinul Cyprinformes , familia Cyprinidae ca denumire stiintifica .

Raspandire : Obletele se gaseste ca specie atat in ape statoare , in lacuri , iazuri , balti si toate apele de la campie si deal dar si in toate apele curgatoare de ses si deal din tara noastra . De altfel obletele prefera mai ales vara locurile cu apa si curenti mai puternici care aduc o cantitate mai mere de hrana , hranindu-se de primavara devreme pana toamna tarziu chiar si in noembrie .

Caracteristici morfologice :
-Cum spuneam este in primul rand un peste de card , un peste de talie mica avand in general o lungime cuprinsa intre 10-15 centimetri si o greutate de 20-40 grame , dar putem spune ca avem si uriasi in tagma lor peste ce poate ajunge la dimensiuni de 15-17 cm , femelele sunt in generalmai mari decat masculi .
-Are capul lunguiet , alungit , puternic comprimat medio – lateral dar mic cu ochii mari situati in partea de dinapoi a capului .
-Are gura oblica , indreptata in sus cu falca de jos iesita in fata , partile laterale sunt colorate in argintiu , iar spatele intr-o culoare verde – albastrui .
-Este imbracat intr-un strat de solzi marunti asezati in siruri frulos ordonati . trebuie spus ca inotatoarea dorsala este freapta dar poate fi si usor concava cum sunt dealfel si cele lalte , cea caudala si anala avand doi lobi egali .
-Inotatoarele ventrale , pectorale si chiar cea anala au o culoare spre gri – cenusiu dar cu reflexe rosiatice spre portocaliu .
-Per ansamblu culoarea obletului este albastra sau verzuie pa lateral cu reflexe metalice .
-Pozitia gurii arata ca se hraneste la suprafata , forma corpului demonstreaza agilitate fiind un peste in cautare de hrana .

Hrana : Este un peste mai putin mofturos , se hraneste cu de toate incepan cu
-insecte ,
-larve chiar mici crustacei ,
-alge ,
-prefera larvele rosii de chimronomus ,
-viermusii ,
-planctonul ,
-precum insectele acvatice si larvele lor acvative .

Vesnic infometat cutreiera straturile de apa atat in zone cu apa adanca dar si in zone cu apa mica . Mananca tot si musca nu atat din cauza foamei cat mai alae din spirit de concurs fata de semenii sai .

Reproducerea : Asa cum spuneam este un peste care prefera apele cu mai putina vegetatie , linistite si chiar adanci . In lunile mai – iunie cand apa incepe sa se incalzeasca obletul se indreapta catre balti un temperatura apei urca la 16-18 grade Celsius sau chiar afluienti mai mici de-ai fluviilor sau raurilor si depun icrele . Femele depune cam 300000 – 400000 de icre mici dar lipicioase cu diametre cuprinse intre 1,2 – 1,4 milimetri pe vegetatia inundata . Icrele se prind de vegetaie si raman acolo pana cand vor ecloza .

Importanta economica : Are o carne foarte gustoasa , cu un continut mediu de grasime fapt ce-o face foarte gustoasa , apreciata si cautata . Este un peste gustos , se poate pregati prajit crocant sau fript dar poate fi pregatit in mai toate felurile chiar si marinat , foaret delicios pe timpul iernii .

Pescuitul sportiv : Se poate pescui obletele din primavara devreme cand inca nu s-a dezghetat bine , luna martie si pana toamana tarziu in noiembrie . Se poate folosi momeli diferite de amestecuri de fainuri pana la hrana vie ca rama rosie de gunoi , viermi de musca , si poate cel mai bine merge viermusii rosii . se pescuiesc in curent si la adancimi mici .

Lungimea legala la care se poate retine pestele este de 12 cm .

Are ca dusmani naturali , avatul , salaul , stiuca dar si bibanul .

Pentru pescuit se foloseste fir de 0,08 – 0.10 mm si carlige mici numerele 18 – 20 – 22 si sa fie de firma .

Imagine articol peste Oblete    

Cu musca dupa oblete

Iata ca nu numai pescarii din zonele de munte folosesc mustele artificilale pentru a prinde pastravi,lipani si alte specii .Pescarul din zona de ses s-a adaptat si el destul de repede conditiilor si a cautat cu musca pe apa pana a gasit ,ce credeti ca sare mai repede la musca decat obletele.


Vara trecuta am pescuit aproape numai la musca in proportie de 40 %,am cautat zone cu apa mica si curata si am gasit destule,mai ales prin canale repezi unde adancimea nu sare de 1 m,prin gurile baltilor unde mai gasim cate un pod si apa terece pe sub el,sunt locuri ideale pentru oblete,important este sa fi prudent , fiecare miscare sa fie bine gandita inainte si sa nu fi agresiv ,adica sa nu arunci tare buldo-ul sau ce folositi incat apa sa faca valuri si zgomot.



Am pescuit cu:
1.un bat foarte finut din toate punctele de vedere de 3 m
2.mulineta mica ,finuta cu cat are mai multi rulmenti cu atat mai bine si o greutate medie
3.fir de 0,14-albastru
4.linia pe acre este legata mustele 0,12
5.muste cumparate direct la set de obicei rosii sau negre, cu buldo dupa.







Nota: pe fir folositi maxim 2 carlige, exemplu arata pozitia unde se poate pune al doilea carlig inainte de buldo.

Perioada cea mai buna cand aveam rezultate era dimineata pe la 7 cand obletele se lasa la apa mica din balta, unde apa este mai calda dar mai ales seara dupa ce copii aceau baie, pe la 8 apa se linistea si pestele se lasa avand rezultate foarte bune,pescuiam si in aval dar si in amonte cu 5 muste legate la 10 cm intre ele.

Captura a fost un clean la 1,200 kg si 40 cm, prins tot seara, dar si oblete numai peste 14 cm, am avut ocazia sa pescuiesc si avat , de cateva ori , si ceva mreana (rar).


Nici n-a durat 2 saptamani ca pescarii locali au si inceput sa-mi urmeza tactica, ajungand la un moment dat sa nu mai avem loc sa dam, bineinteles ca unii dintre ei cum e romanul, s-au apucat si la cearta, un lucru obisnuit pe baltile din Romania.


Alegeti bine mustele sa nu va pomeniti apoi pe balta ca dupa ce ati intepat primul a,al doilea peste vi s-a desfacut,am avut de multe ori ocazia sa raman doar cu acul , restul s-au rupt la atacurile agresiva ale pestilor,dar nu numai si atunci cand ii aduceti la mal sunt in stare sa sara cu tot cu musca in sus.


Deasemenea firul il alegeti cu atentie daca este de alta culoare rosu, galben, mai ales verde sau maro,nu aveti nicio sansa,folositi un fir albastru cat mai subtire ca sa poata taia apa la intepare, mai ales ca , cateodata si bibanul nu se lasa mai prejos si ataca iar atunci e grav daca struna nu este pusa la punct, sa nu aveti nici un nod,in caz ca vi se rupe firul schimbati toata struna nu legati sigur se va rupe.

Nu incercati pe mari intinderi de apa, nu aveti nici o sansa cautati ape mici, curate, limpezi acolo isi fac veacul pestii. Mai ales clenii si mrenele.


Ca bat va recomand un bat de firma nu cumaprati orice bat, important este sa aiba varful cat mai subtire,asta conteaza cand intepati primul peste sa simta ,la al doilea din mers si asa mai departe,deci varful cat mai subtire si cu inelul mare sa duca firul cat mai departe cu cat se duce ami departe cu atat puteti prinde peste mai frumos.


Mulineta sa fie usoara, de firma, micuta, de preferat cu peste 5 rulmenti, tambur din aluminiu, frana pe spate este mai eficienta decat cea de sub, si sa fie placuta la mana.


Lunile perfecte sunt primavara in mai si iunie dar si toamna din august pana in octombrie.


Cam asa arata montura, cateodata si clenii isi mai fac numarul...



Imagine articol peste Oblete

Pescuitul la Obletele – mici detalii

Ca orice pescar cariua ii place un anumit tip de pescuit, de exemplu pescuitul la crap, spinning, etc.,mie imi place pescuitul la peste de talie medie-mica, in general la pluta si la feeder. Astfel printre pestii cei mai intalniti la fiecare partida sunt obletii.


Obletele este un peste care traieste in bancuri, si este intalnit atat in ape statatoare cat si in ape curgatoare. Acesta este un peste care se intalneste in apa mica sau mare cu sau fara curent puternic. Obletele creste pana la 20 cm in lungime, limita legala fiind 12 cm, coloritul acestuia fiind in functie de apa in care traieste, pe spate nuante de verde iar burta argintie. Avand gura orientata in sus, obletele se hraneste la suprafata, hranindu-se cu larve, insecte, viermusi, alge si altele. Cutreierand toate straturile de apa, aceasta specie pare a fi vesnic flamanda, ceea ce face ca obletele sa muste tot timpul.


Astfel din infinit mica mea experianta de pescuit am observat diverse chestiuni in legatura cu pescuitul la oblete:


Incepand de primavara si pana toamna in zilele cand soarele straluceste pe cer obletele sta mai tot timpul la suprafata apei, hranindu-se.

Datorita faptului ca se pescuieste cu pluta, in general, ii place ca pluta si plumbul, oricat de fina ar fi instalatia, la lansare sa loveasca apa, gen unui pleoscait, fiindca acest zgomot atrage atentia obletelui, facundu-l curios.

Pentru ai agita, ca sa-i determine sa manance, unii pescari arunca in apa nisip sau pamant fin de pe mal facand un zgomot ca o mica „ploaie”, facandu-i astfel sa vada momeala din carlig, atunci cand apa este mai limpede.

Acestia prefera ca nada sa fie fina si sa se disperseze in primul strat de apa, realizand astfel un nor in apa care atrage bancul. Eu, in general, nada o umectez mai mult cand pescui la oblete astfel la aruncare face si un pic de zgomot si un norisor.


Un alt lucru care-i agita pe obleti este atunci cand in nada adaugi faina de sange, incefcati si veti vedea.

Ca si arome obletele raspunde si la cele bazate pe alcool(rom, ...) si la cele mai dulci(vanilie, miere, ...), si la alte arome(scortisoara, cacao, ...).

De obicei unde se intalneste obletele mai mare se prind si alte specii ca moronas, rosioara, scobar, platica, ... acestea din urma consumand nada mai grosiera care ajunge pe fundul apei.

In pescuitul la oblete folosec varga de diferite lungimi(4-7m), fir de pana la 0.12 mm diametru, carlige mici (nr.16-20 – in functie de firma), si plute mici si fine pana la 0.5 grame(in general din maduva de soc), echilibrate cu plumbi de acelasi gramaj al plutei.

Desi pescuiesc in general pe rauri, de cativa ani sunt si eu adeptul conceptului „Catch and Release”, adica eliberez instantaneu tot pestele mic indiferent de specie, dar uneori oblete mai mare mai retin atunci cand am chef de un oblete crocant, fiindca imi place sa pescuiesc, ca ma relaxeaza si iubesc natura, dar nu sa si manac peste.

Astfel nu-mi ramane decat sa urez tuturor pescarilor fir intins iarna asta si anul urmator.