LA PESCUIT

Bun venit tuturor!!! Aici puteti afla informati utile despre pescuit.Momeli, tehnici de pescuit si multe altele.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Pescuitul Somnului scurta prezentare

Sa lupti cu un urias de 15 -20 kilograme este o surpriza mai ales cand pestele vine pe nepusa masa.

Uriasul batranului continent, somnul (silurus glanis)este prezent in Dunare si in marea majoritate a raurilor mari, Somes, Mures, Olt, Siret, Tisa dar si in lacuri mai putin cunoscute.

Mustaciosul cenusiu are corpul alungit,neacoperit de solzi.Pielea ii este protejata de un strat gros de mucus,capul urias,gura puternica. Pe falca superioara are o pereche de mustati lungi,iar pe cea inferioara patru mustati scurte care-l ajuta la pipait,veritabile antene in perceperea formelor si natura obiectelor din preajma,avand rol in stabilirea temperaturii di chimismului napei. Mirosul este si el bine dezvoltat,urmare a adaptarii la viata
in apa adanca,cu fund malos, simturile contribuind la compensarea vederii slabe.


Somnii traiesc impreuna. In acelasi gropan pescarul poate da peste moace,iarmale somotei si somni adevarati,uriasi ce cantaresc zeci de kilograme
. Inghesuiala in aceste gropane incepe toamna tarziu cand acesti pesti incep sa ierneze,ingropati in mal pana la inverzirea zavoaielor.


Unde pescuim somnul

In raurile domoale de campie, somnul isi cauta adapost pe sub malurile abrupte,in cuptoarele sapate sub apa,ascuns dupa bolovanii mari, trunchiuri de copaci scufundate sau printre radacinile spalate de ape ce roade incet pamantul pe sub arborii de pe mal,construind un adevarat labirint de ascunzisuri.

Rapitor de ape adanci,somnul este mai activ in timpul noptii,cand isi cauta hrana fara ragaz. Peste zi leneveste ascuns in cotloane,
Pe vreme inchisa,inainte de furtuna sau ploi torentiale ori daca apa este tulbure, somnul iese din apatia obisnuita si cauta prada (pesti,pasari de apa,mici mamifere)atat in apropierea fundului ,cat si la suprafata sau intre ape. Somnul este un bun sanitar, caratand apa de de corpurile neisufletite ala vietatilor. Ori de cate ori orice ambarcatiune sau miscare a apei trece intr-o anumita zona atunci somnul se pune in miscare , grabit sa captureze pestisorii ametiti de valuri.

Pescuitul somnului - Ustensile
Somnul se prinde ocazional, cu naluci si cu ustensile obisnuite atunci cand cautam alti rapitori, insa echipamentul anume trebuie sa fie pe masura taliei pestelui.

  1. Varga , rigida pentru a intepa puternic si a face fata eforturilor la obosirea pestelui,va masura 2,70-3,30 m si
  2. mulineta robusta, cu tambur de diametru mare,
  3. naylon 0,40 mm si chiar mai gros.
Dintre naluci, rezultate bune dau rotetivele mari, nr.5, ca paleta ovala, ori frunza de salcie, argintate sau cu paleta vopsita in alb, oscilante de forma alungita dovedindu-se dintre cele mai eficiente,ori voblere de adancime,simple sau articulate.
Cu modele adecvate-Rapala, Heddon,ori Miro Lures, avand colorit deschis, alb-argintiu, sunt sanse sa prindem somn mai ales in lacuri.

In pescuitul la somn se pot folosi si momeli din material plastic
  • pestisori,
  • broscute,
  • lipitori,
  • soparle,
  • tritoni
Pescari de somn stiu ca a vana acest peste este o mare provocare, mai ales prin dimensiunile considerabile si prin mai ales prin forta pe care o dezvolta acest peste. Dril-urile avute sunt o adevarata batalie intre pescar si peste.
Fire intinse.

Imagine articol peste Somn