LA PESCUIT

Bun venit tuturor!!! Aici puteti afla informati utile despre pescuit.Momeli, tehnici de pescuit si multe altele.

duminică, 12 decembrie 2010

Nade simple pentru crap

Pentru a avea o reusita intr-o partida de pescuit trebuie sa avem in vedere foarte multe elemente. In functie de locul de pescuit unde urmeaza sa ne desfasuram partida vom pregati sculele necesare nadele si momelile.

Atunci cand pescuim pe ape curgatoare (Dunare,Prut. Siret Mures, Somes, etc) pregatirea este destul de simpla si usoara in ceea ce priveste nada. mai greu este atunci cand merge pe iazuri, helestee, balti in general ape statatoare unde nadirea este una din principalele conditii pentru a avea o partida de pescuit cat mai reusita. in ceea ce priveste nadele avem foarte multe variante la dispozitie, unele mai usoare altele mai grele la fel cum unele pot fi costisitoare si altele mai ieftine.

O partida de pescuit la crap necesita o pregatire prealabila destul de indelungata, complicata si costisitoare. prepararea porumbului a boilessurilor, prepararea nadei etc...


Pe piata au aparut si vor aparea din ce in ce mai multe feluri de nade si momeli cum ar fi:
-diferite feluri de mixuri cu diverse arome si granulatii;
-peletede canepa, pelete cu arome de capsuni, de vanilie, naturale etc...;
-mamaligi cu arome diverse anason, scoica, vanilie, miere,
-porumb in lapte si uscat cu arome de scopex, capsuna, scoica, anason, fructe de padure etc...
- viermi albi, rosii, galbeni, cu aroma de scoica porumb etc...

De ceva timp, pescarii cheltuie din ce in ce mai multi bani pentru scule de pescuit dar mai ales pentru aceste consumabile. cei mai multi sunt impatimiti ai pescuitului la crap.

O parte prefera sa isi cumpere din diverse magazine aceste consumabile fie din comoditate, fie pt ca au impresia ca daca iau de la firma x sau y vor avea o partida reusita. nu zic ca mixurile, boilesurile, porumbul si toate celelalte necesare nu sunt bune ba dimpotriva, tehnologia avansata isi spune cuvantul, dar totusi mai sunt si pescari printre noi ( din pacate din ce in ce mai multi in aceasta situatie printre care ma gasesc si eu) care pur si simplu nu isi permit aceste cheltuieli.

Si atunci am sa vin in ajutorul lor cu o reteta de nada care costa foarte putin se prepara foarte repede si are atractie rapida.
Pentru prepararea ei avem nevoie de:

- 3 kg concentrate de pui ( ideal este sa contina cat mai multe: porumb, grau, srot, soia, faina de peste, floarea soarelui macinata etc...);
- seminte de anason (20 30 g);
- lapte praf (50 gr);
- malai 1 kg;
- faina de grau 200g;
- 50 g miere de albine sau zahar;

Mod de preparare:
Se pune apa la fiert intr-un ceaun ca pentru mamaliga. cand incepe sa fiarba se toarna in apa semintele de anason si mierea sau zaharul. se lasa sa fiarba cca 5 minute pana apa capata o culoare galben maronie. se amesteca faina cu malaiul si se toarna peste apa putin cate putin si se mesteca in acelasi timp. se lasa sa fiarba mestecand in continuare cam 10-15 minute.







Cand este gata se toarna mamliga pe o bucata de panza si se impatureste in ea dupa care invartim in sens invers de capetele panzei presand in acest fel mamaliga. Se lasa in panza pana se raceste.
In timp ce se raceste mamaliga se amesteca concentratele cu laptele praf intr-o galeata.

Dupa ce mamaliga s-a racit se amesteca pana la omogenizare in galeata cu concentratele si laptele praf pana la omogenizare, iar cand ajungem la locul de pescuit se umectetaza cu apa din balta.







Se poate folosi atat pe momitor/feeder cat si pentru nadirea cu catapulta sau cu racheta de nadit.

Are o atractie destul de rapida formand norisori in apa atragand pestii si tinandu-i in preajma o perioada destul de lunga.

Recomanadari:
la prepararea mamaligii incercati sa folositi apa fiarta si decantata 2 zile cel putin, apa de ploaie sau daca aveti posibilitataea sau faceti mamaliga la locul de pescuit sa folositi apa din balta pt a avea ph-ul apropiat cu cel al apei din zona unde pescuiti.
aceasta nada merge pe ape statatoare (iazuri, helestee, balti private)
daca vreti sa o puneti pe momitor nu o faceti prea moale, altfel este foarte probabil sa cada sau sa se imprastie in momentul lansarii
la prepararea mamaligii incercati sa folositi apa fiarta si decantata 2 zile cel putin, apa de ploaie sau daca aveti posibilitataea sau faceti mamaliga la locul de pescuit sa folositi apa din balta pt a avea ph-ul apropiat cu cel al apei din zona unde pescuiti.

Fir intins!

boilies solubil - parti componente

Boilesurile solubile sunt o nada cu factor de dizolvare rapid si care sunt extrem de atractive pentru crap si nu numai. In ultimi ani sunt nelipsite din arsenalul pescarului de crap. Chiar pe locuri salbatice aceste bile si-au aratat puterea de atractie. Nu ramane decat sa le incercati sau cel putin sa va familiarizati cu ce pot ele oferii.

Iata de ce sunt recomandate:
evitarea fierberii face ca aceasta nada sa isi pastreze proprietatile si sa nu distrugura componentele nutritive: proteinele, aromele, aditivii , nutrientii, etc
atunci cand sunt in apa bielele se desfac si creaza un nor depraf si particule foarte atractante pentru pesti (de aici si denumirea de boiles sulubil);
au un termen de valabilitate indelungat deoarece contine ca liant lapte de porumb in loc de ou.
usor de folosit pentru realizarea unui pat de nada.



Ingredientele de baza ale unui boilies solubil sunt:


1. partea lichida este foarte importanta in realizarea boiles-urilor solubile si trebuie sa i se acorde o atentie marita. De ce? simplu in partea lichida se adauga toate componentele ce asigura atractia/hranirea/apetitul pestilor precum si dispersia cat mai buna a aromei. Partea lichida poate sa contina:

- amino PPC 15- 20 ml/500 g mix

- natural CSL - extract natural de porumb - 50ml la 1 kg de mix

- atractant natural 50 ml/500g mix,

- lapte de porumb diluat cu apa fierbinte sau calduta in proportie egala - inlocuiere oulor cu acesta face ca bila sa devina solubila echivalentul la 1 litru de lapte de porumb este de 15-20 oua in functie de sursa laptelui (verificati la producator dozajul recomandat). Mai mult acesta joaca si rol de conservant natural.

- lichide nutritive:

- ulei-uri esentiale

- aroma sau aromele in cazul in care vreti sa dati bile o tenta de aroma multipla

2. mix-ul - in diverse si de diferite granulatii ( granulatie mai mare se
descompune mai repede in timp ce o granulatie mai fina se descompune
mai greu, apar diferente intre cele doua granulatii de pana la 2-4
ore in ceea ce priveste dizolvarea):

Din ce poate fi compus un mix cateva ingrediente care pot fi folosite in diverse combinatii in functie de preferinte , inspiratie si de ce nu putina hazard.


- faina de orez, este un ingredient foarte importand deoarece da greutate boilesului pentru aruncari la distanta. este un bun liant dar are un continut proteic sarac de aceea se recomadna amestecul cu o faina bogata proteic;
- faina de peste , este cea mai folosita faina animala in amestecul de mix deoarece are un continut proteic ridicat (60_65%), este plina de minerale si vitamine si este foare bine digerata de crap. se poate folosi pana la 40 % in compozitia mixului;
- faina de soia are continut proteic de pana la 40%, carbohidrati 30%, minerale 6%( fier , calciu fosfor si potasiu), ulei, fibre
- faina de canepa este de asemeni un ingredient foarte nutritiv, 33 % proteina, grasimi 6-7%, carbohidrati 40%,minerale, acid lineolic ulei;
- faina de porumb, destul de saraca in nutrienti;
- faina cu amestec seminte pentru pasari, macinate un pic mai gros si pe cat posibil a le evita pe cele care contin floarea soarelui;
- faina de alune, 30 % proteine, foare bogata in antioxidanti si grasimi monosaturate;
- faina de tiger nuts, bogata in uleiuri, proteine grasimi monosaturate;
- faina de nuci, contine 60% proteine, 15% lipide , foarte bogata in vitamine s minerale; este foarte buna in digestie;
- se mai pot adauga in cantitati mai mici si faina de scoici, de creveti, de rame,de sange, de ficat etc...
- atractanti, betaina pudra, amino acizi in tare solida

Uneori folosirea unui MIX gata facut (sunt f multi producatori) va scuteste de timp-ul pierdut pt obtinerea ingredientelor. Insa daca doriti sa controlati calitatea mix-ului si componenta lui atunci nu va ramane decat sa va apucati de treaba.

In realizarea mix-ul trebuie sa tineti cont de de cativa factori (care nu trebuie neglijati) si anume:
anotimpul in care pescuiti - apa rece, apa calda
perioada partidei - partide scurte deci atractie rapida, sau partide lungi atractie moderata
balta /locul de pescuit - componeta apei joaca un rol uneori destul de important in reusita acestora, insa aici trebuie sa va faceti bine temele si sa aflati detalii despre aceasta.

3. optional micropelete (au proprietatea de a actiona in apa sub forma
de tablete efervescente) si nu intampinam probleme la rularea bilelor;

Asa arata o coca de boiles



Bun bilele sunt gata acum ce facem cu ele?

Dupa ce s-au terminat de facut bilele se lasa la uscat ferite de umezeala si lumina cel in ladite dar si in saculeti speciali, agatate astfel incat sa fie bine vanturate.Din cand in cand le mai amestecati in sac. Daca se acorda o perioada buna pentru uscare naturala aceste bile vor lucra mult mai bine decat cele proaspete.
Se pot tine la uscat pana la 14-30 zile.







Un mic dezavantaj pe care il poate da folosirea boiles-urilor solubile este si atragerea ciprinidelor mai mici cum ar fi carasul si platica insa sunt destule tehnici de selectie a capturilor daca se urmaresc numai capturi capitale.

Cum folosim boiles-urile solubile, simplu:
folosite ca nada - se realizaeaza un pat din bile si sau combinatii cu alte nade de timp seminte/pasturi etc
ca momeala pentru carlig /fir de par (in acest caz ele pot sta in apa cateva ore in functie de modul de realizare si gradul de solubilitate)

Uneori pentru bilele de carlig sau rig se folosesc boilies-uri putin mai aromate, scopul este acela da a mari interesul pentru acestea fata de cele folosite la realizarea patului de nada. Acestea se pot obtine prin marirea cantitati de aroma in partea lichida sau prin dipuirea ulteriora cu lichid special numit DIP.

Procesul este relativ simplu dupa ce ati obtinut dip-ul (acesta este de fapt un lichid nutritiv compus din diverse ingrediente), turnati peste bile inainte de partida cu 24 ore cantitatea in jur de 30-60ml. Acesta in mod normal nu contine apa astfel incat bilele sa se deterioreze deci le puteti tine o perioada mai lunga.

Acest material nu acopera tot procesul de realizare a unui boiles solubil insa poate fi un bun start daca sunteti interesati sa va le faceti singuri. Cu siguranta in timp veti descoperii diverse moduri de combinare/realizare astfel incat veti face bile din ce in ce mai bune si cel mai important veti invata sa folositi ingredientele fara a face abuz ceea ce duce la un cost substantial mai mic.

Va doresc succes si astept pareri pro si contra astfel putem dezvolta mai bine acest subiect.

Fir intins!
Imagine articol peste Crap

Aroma de tuica in nada

.



Tuica sau palinca este o bautura alcoolica obtinuta prin fiermentarea si distilarea prunelor sau a altor fructe dulci.




In prezent se gasesc fel de fel de aditivi si arome naturale sau mai putin naturale care sa starneasca pofta de mancare a pestelui, cum ar fi: vanilia, anason, cascaval, scoica, miere, capsune si alte fructe dulci, rom, cacao, alcoolul, etc.




Una dintre aromele mele preferate pe care le folosesc in nada la pescuit este tuica. Tuica fiind un alcool puternic natural, aceasta are o dispersie si o solubilitate rapida, atragand pestii foarte rapid la locul nadit, dar si ajutand la dizilvarea mai rapida a nadei. Unii pescari folosesc tuica la realizarea nadei, dar si la conservarea unor seminte, cum ar fi boabele de porumb, sau a altor momeli.




Aceasta aroma am folosit-o si pe ape curgatoare, dar si pe balti la pescuitul la pluta, mai putin la fund. Pe balti cand foloseam aceasta aroma prindeam foarte mult caras si rareori cate un crap mai mic. Cel mai bine prindeam pe ape curgatoare, darorita faptului ca aceasta este intr-o continuua curgere si ca tuica se disperseaza foarte repede, astfel nada aruncata in apa lasa o dara pe o arie mare, ceea ce atrage pestii foarte rapid la locul nadit. Astfel am reusit sa prind pe langa nelipsitii obleti, foarte mult moronas, scobar, platici de pana la 1,5 kg, dar si alte specii.




In general aroma de tuica o folosesc in nada simple facute de mine, cum ar fi de exemplu urmatoarea reteta de nada:



Pamant de musunoi cca. 1 kg

Malai cca. 500 g

Arpacas sau grau fiert cca. 250 g

Faina alba cca. 250g – pentru a lega putin nada

Canepa fiarta 100g
Tuica 50 ml



Toate acestea se pun intrun vas si se umecteaza pana la realizarea bulgarilor de nadit cu apa de la fierberea arpacasului. De obicei imi prepar nada acasa, fiindaca stau la 5 minute de mers pe jos de Mures.





In concluzie pot spune ca tuica este o aroma foarte buna si merita incercata.
Fir intins tuturor.

Cate lansete folosim

Aduc de data aceasta in discutie ce am remarcat de cand merg pe balti. Pescuitul la crap este un sport, este o chestie de fairplay si este totusi regretabil ca in Romania nu se acorda atentie acestui aspect.


In mod normal englezii folosesc 3 lansete pentru pescuitul crapului. La noi regula in concursuri este de 4 lansete. Personal si eu folosesc tot 4 dar doar atat.


In schimb peste tot unde ma duc cand spun ca folosesc 4 lansete se rade de mine. Am vazut om cu 16 lansete pe mal, echipe cu 30 de lansete si tot felul de aberatii de felul acesta.


Unde ne este fairplay-ul domnilor pescari? Ce sanse mai oferim noi pestelui daca impanzim o zona cu 30 de ace si momeli. Ce satisfactii mai ai ca ai facut o nada daca nu ai certitudinea ca e intr-adevar buna. Cand ai un numar asa mare de lansete nu mai stii daca trasatura s-a datorat nadei sau marirea numarului de probabilitati de a avea pestele la carlig.


Nu vi se pare obositor pe de alta parte sa impanzesti un mal cu lansete? Nu vi se pare ca un numar rezonabil (maxim 4 ) v-ar transforma in pescari sportivi? Atunci poate si mandria si egoul ar fi rasplatite in cazul unei capturi. In orice alt caz va transformati doar in niste persoane aflate la limita braconajului. La fel de bine puteti pescui cu carbid, cu fire electrice si cine stie cu ce alte aberatii.


Poate o sa supar pe multi cu acest articol, poate nu se va schimba nimic(nici nu vreau sa fiu eu cel care schimba) dar poate semnalul meu de alarma alaturi de alte semnale de alarma vor contribui conjugat la schimbarea acestei atitudini non-sportive de abordare a pescuitului la crap.

Momeala la crap

Ma aflam cu niste prieteni la pescuit de somn. Pescuitul mergea destul de prost asa ca incepusem sa fiu mai atent la ce se intampla in jurul meu si mai putin la betele mele.Langa noi se aflau multi pescari si am observat unul ce avea destul noroc la crap atat in numar cat si in marime. In jurul lui se aflau destui pescari la crap dar nici unul nu parea sa aiba norocol acestuia.

Ma gandeam sa merg la acest pescar sa-l intreb ce fel de momeala foloseste insa era destul de tarziu si am zis ca mai bine voi continua sa pescuiesc noaptea la somn si dimineata sa vad cu ce pescuieste la crap celalalt pescar.

Cred ca am facut bine pentru ca in acea noapte am reusit sa prind doi somni insa dimineata am observat ca pescarul celalalt plecase.

Dupa cateva saptamani insa am reusit din nou sa-l intalnesc in acelasi loc pescuind cu aceeasi momeala. De data asta mi-am facut curaj si m-am dus sa-l intreb care este momeala ca folosea.Credeam ca ma va minti in legatura cu momeala sau ca ma va trimite la plimbare dar spre marea mea uimire nu numai ca mi-a aratat momeala dar mi-a dat si mie sa incerc si eu.

Momeala era un amestec de malai,porumb fiert,ficat de porc si putin alcool.

Am folosit si eu momeala in acea zi dar fara prea mari rezultate insa in alte partide de pescuit si-a demonstrat eficienta.

Mai jos va las reteta pentru cei interesati:
1 kg malai
o cutie de porumb fiert
300 grame ficat de porc(dat prin masina de tocat)
50 ml alcool(de preferinta lichior fiind mai aromat)

Se amesteca totul si se adauga apa pana la obtinerea unei paste de consistenta plastelinei.



Aceasta se poate folosi asa in momitor sau se pot face boilies fierte in apa 2 minute.

Vara este recomendabil a creste cantitatea de ficat iar iarna cea de alcool.Grasimile din ficat se vor ridica repede la suprafata si se vor extinde repede spre locurile populate vara de crapi.

Iarna insa avem nevoie de o momeala care sa-si extinda aromele la fundul apei iar alcoolul ne va ajuta in acest sens.

Cand folosesc momeala in momitor in carlig folosesc porumb tinut o zi in lichior pentru aromatizare.

Sper ca aceasta momeala sa fie de folos la cati mai multi pescari si astept comentariile voastre.