LA PESCUIT

Bun venit tuturor!!! Aici puteti afla informati utile despre pescuit.Momeli, tehnici de pescuit si multe altele.

joi, 6 ianuarie 2011

MOMELI

Mamaliga pentru momeala

Mamaliga pentru momeala (patratica). Spre deosebire de mamaliga pentru nada obtinuta prin diferite retete, rmamaliga pentru patratica, folosita ca momeala in carlig, este mai greu de realizat. Aceasta nu trebuie sa fie prea dura insa trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a ramane in carlig in timpul lanseului si, dupa aceea, timp de mai multe ore, in apa. O mamaliga incorect realizata nu rezista in apa decat circa 20-30 min., ceea ce este total insuficient, mai ales la pescuitul crapului.
O mamaliga de calitate este usor plastica dar suficient de dura pentru a se pastra in carlig timp de cel putin 2-3 ore. Retetele de preparare a mamaligii pentru patratica sunt destul de numeroase si care mai de care se poate lauda cu un artificiu care asigura produsului sau un succes teribil. Stiti cum sunt pescarii !

In continuare va vom  prezenta o reteta proprie, la modul relativ spus, dar care va poate da satisfactii depline. Se ia o masura de faina si doua de malai fin cernut. Se pune cca. 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun cu circa 3 masuri de apa. Cand compozitia a fiert, se adauga 1 lingura de miere sau 2-3 pastile de zaharina (nu fermenteaza prea repede), un virf de cutit de sofran si 4-5 picaturi de esenta de anason. Se adauga treptat si cantitatea de malai/faina ramase, amestacandu-se continuu. Cand s-a fiert suficient, mamaliga se rastoarna pe un capac de lemn. Se introduce mamaliga intr-o bucata de panza, dres de dama si se face o minge ceva mai mare decat pumnul, stransa bine cu materialul respectiv si apoi latita pentru a putea fi fiarta uniform pe intreaga sectiune. Deci, dupa aceea se fierbe pana cand aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa sa se scurga pe un fund de lemn dupa care se scoate din material.

Aceasta poate fi apoi:
- taiata cubulete de diferite marimi (cu latura de 6-30 mm), dupa dorinta;
- facuta cocolos prin framantarea acesteia impreuna cu putin srot, pesmet macinat sau chiar putina paine proaspata.

Pentru a putea fi framantata, mamaliga se inmoaie putin in apa pana devine de consistenta plastelinei.

Nu uitati:
  • mamaliga nu trebuie sa aiba miros de mancare, prajeli sau alte alimente pe care le consumam sau le-am preparat anterior in ceaun;
  • fumatorii trebuie sa se abtina de la fumat in tot acest timp, chiar daca le este greu, deoarece mirosul de tutun nu este deloc agreat de crap. La fel cand fixam nada si momeala in carlig. Tutunul este cea mai eficienta “antimomeala”;
  • apa pentru prepararea mamaligii este bine sa fie luata din lac sau dintr-o fantana curata, apa plata imbuteliata sau, in caz extrem, apa de robinet tinuta 1-2 zile intr-un vas in aer liber;
  • in loc de zahar este preferabil sa folosim miere curata sau pastile de zaharina, deoarece mamaliga va fermenta mai greu pe timp foarte calduros.

Cascaval

Cascavalul - momeala este folosita la pescuitul mrenei sau a crapului.  Pentru a pescui cu cascaval trebuie sa il taiati bucatele mici la dimensiunea dorita dupa care il puteti agata pe carlig. Cascavalul folosit la pescuit il puteti cumpara de la orice magazin de profil sau il puteti face chiar voi acasa. Se pare ca cascavalul facut acasa este  mai preferat de pesti decat cel gata cumparat. Am sa va prezint cateva metode de a face cascavalul chiar acasa la voi.

1. Cascaval de casa dupa reteta Beatricei Kiseleff din "Arta Culinara"

Se fierb doi litri de lapte in care se adauga doua kilograme de branza de vaci si se amesteca pana se ridica zerul la suprafata.
Se scurge bine intr-un tifon apoi se pune iar pe foc impreuna cu un pachet de margarina, doua oua batute si ceva sare.
Se fierbe pana se omogenizeaza, iar la final se adauga o lingurita de bicarbonat, apoi se rastoara cascavalul intr-un recipient uns cu unt sa se raceasca.

2. Cascaval de casa

1 kg branza vaca, 2-3 linguri branza oaie (optional), 1-1 1/2 l lapte, 1 pachet margarina/unt (250 g), 2 oua, 1 lg sare, 1 vf cutit bicarbonat.
Branza de vaci faramitata se "scapa" in lapte clocotit. Se va alege rapid branza de zar si imediat (daca o lasi pe foc se reamesteca) se pune la scurs (intr-un tifon dublu). Se lasa la scurs cam 12h (peste noapte).
Branza astfel obtinuta (este foarte tare) se da prin razatoarea mica. Impreuna cu branza de oaie, 2 oua batute, margarina taiata bucati, sare si bicarbonat sodiu se pun la foc potrivit si se amesteca incontinuu, pana cand amestecul devine o pasta cleioasa (rabdare sa devina cu adevarat cleios, nu luati de pe foc imediat ce par a se fi amestecat, chiar daca se prinde de cratita). Pasta se rastoarna intr-un castron (o forma oarecare) unsa cu unt sau cu ulei (se va desprinde mai usor). se lasa la racit, apoi se rastorna din forma.

3. Cascava de casa -2

1 kg branza de vaci , 2 oua batute bine , 1 litru lapte fiert (fierbinte) , 1 lingurita amoniac , 1 pachet margarina (250 g) , 1 felie branza de oi sarata
Se pune laptele clocotit peste branza de vaci si se lasa 15 minute, apoi se scurge, se amesteca cu branza de oi rasa, amoniac, sare si ouale batute. Totul se pune peste margarina topita, se pun la foc si se amesteca continu sa nu se prinda.
Se toarna intro cratita in care s-a pus un celofan uns si se lasa la rece

Sange

sangeSangele este o momeala mai putin obisnuita dar totusi folosita de pescari la pescuitul cleanului sau morunasului. Nu ar fi prea multe de explicat aici, majoritatea ati vazut ca dupa ce ati taiat porcul sau o gaina, rata etc. sangele ramas in vas se coaguleaza. Dupa ce s-a coagulat sangele si este suficient de tare il taiati cuburi mici si il puteti folosi. Se pare ca sangele coagulat  este bine sa il folositi toamna cand da cele mai bune rezultate la pescuitul cleanului sau morunasului.
Bucati de peste


bucati de pesteBucati de peste folosite ca momeala pentru pescuitul bibanului, somnului si  salaului. Am discutat intr-un alt articol despre pescuitul cu pestele mort si viu ca si momeala. Va prezentam acum pescuitul cu bucati de peste ca si momeala. In general se foloseste coada, capul si fileuri din trunchi la dimensiuni potrivite pentru marimea pestelui vizat.  Pentru a lansa la distante cat mai mari va trebui sa inghetati pestele acasa si sa-l transportati in lada frigorifica impachetat in pungi.
Va fi mai greu cand e rece afara sa taiati pestii in bucati asa ca pregatiti momeala de acasa. Dintre momelile ce provin din pesti de apa dulce, bucatile de anghila si chiscar sunt nemaipomenite. Anghila pare a fi cea mai buna momeala in apele in care se afla populatii de anghila. Chiscarul, ca momeala, constituie insa o enigma. Cu toate ca foarte putine au intalnit aceste creaturi, stiucile se dau in vant dupa ele.

Carne de picior de broasca

picior de broasca
Carne de picior de broasca. Una dintre momelile preferate de somn, salau sau biban este carnea de picior de broasca. Despre pescuitul cu broscuta am discutat intr-un articol tot din cadrul sectiunii de nade si momeli. Tot in acel articol v-am prezentat mai multe detalii despre broaste asa ca nu voi mai intra acum in detalii. Cum se pescuieste la carne de picior de broasca ? este foarte simplu. Prindeti cateva broastese si taiatile picioarele. Ar fi de preferat sa le anesteziati de tot, ca sa nu zicem omorati broasca. Dupa ce ati taiat picioarele broastei va trebui sa le jupuiti pielea de pe carne. Taiati pe urma piciorul in bucati la dimensiunea dorita. Dimensiunea bucatii de carne va fi in functie de pestele vizat. Dupa cum am spus puteti folosi cu succes aceasta momeala la o partida de pescuit la somn, salau sau biban.

Ficat alterat

ficat vita
Ficat alterat - o adevarata delicatesa pentru somn, care cu siguranta va poate garanta o partida de pescuit reusita. Ficatul alterat este una dintre momelile irezistibile pentru somn. In timp ce ficatul proaspat poate fi folosit ca si o momeala de pescuit pentru mai multe specii de pesti, ficatul alterat se pare ca da rezultate bune doar la pescuitul somnului. Puteti achiziona ficat alterat de la abatoarele din zona sau sa vorbiti cu  cineva de la magazinele de carne  din apropiere sa va anunte cand au ficat alterat  sa nu-l arunce. Ficatul alterat se taie cuburi de 3-4 cm si se pune pe ancora. Se poate folosi si carlig mare simplu. Ficatul alterat se poate folosi si pentru atragerea somnului nu doar pentru pescuitul la somn. Luati un ciorap de dama mai vechi, poate fi si nou nu este problema si bagati in el cateva bucati de ficat alterat legatil cu o sfoara sau ata mai groasa si aruncatil la 1-3 m de mal unde vreti sa pescuiti la pluta. Veti vedea ca sansele de a prinde somn la pluta vor creste considerabil.In timp ce-i atrageti cu ficatul alterat puteti pune pe carlig rame neagra sau orice alta momeala preferata de somn.

Pestisor viu

pestisor viuPestisor viu (oblete, boistean, beldita, caras, rosioara) ii gasim in apele populate cu aceste specii, se pastreaza in vase cu apa, folosindu-se o pompa de aer sau ii prindem direct pe balta in cea mai mare perioada. Pestisorii vii se folosesc cu succes la capturarea avatului, pastravului, bibanului, stiucii, salaului, somnului. Pescuitul la pestisor viu este de departe cea mai respandita metoda de pescuit la rapitori, datorita costurilor reduse si a usurintei de folosire.
Principiul este cat se poate de simplu: rapitorii se hranesc cu pestisori vii.  Atunci sa le oferim astfel de pestisori, garnisiti bineinteles cu carligele corespunzatoare. Metoda da rezultate atat pentru incepatorii aflati la primele capturi, cat si pentru pescarii 'cu pretentii', aflati in cautarea capturilor capitale. Singura conditie este de a adapta montajul si pestisorul momeala cu talia pestilor cautati. Speciile pe care le vizeaza de aceasta metoda sunt stiuca, salaul, bibanul si somnul.
Avantaje:
1. Este simplu de folosit, chiar daca subtilitatile nu lipsesc, ca de altfel la orice metoda. Odata montura lansata in apa, nu mai ramane decat sa fie supravegheata. Nu e metoda cea mai eficace de pescuit cu pestisor, dar pentru un pescar debutant este un inceput.
2. Este una dintre cele mai bune metode de a prinde pesti mari. Dovada stau capturile prezentate in revistele de pescuit.
Dezavantaje:
1. In ceea ce priveste insa numarul de pesti prinsi, metoda este mai putin buna, cedand teren in favoarea metodelor active, de cautare a rapitorilor in locurile unde banuim ca se ascund.
2. Cei ce pescuiesc cu momeli artificiale vor obiecta dificultatea gasirii si pastrarii pestisorilor momeala

Musca

muscaMusca reprezinta o momeala excelenta pentru o partia de pescuit la clean sau pastrav. Mustele sunt insecte ale ordinului Diptera (termen provenit din greaca, di = doi / doua si pteron = aripa), care poseda doar o pereche de aripi pe toraxul median, respectiv o pereche de elitre. Musca de casa este o adevarata musca si una dintre cele mai raspandite animale. Prezenta unei singure perechi de aripi este esentiala pentru distingerea mustelor adevarate de cele "false" sau de cele cu care sunt adesea confundate. Unele dintre mustele adevarate, in special cele din supra-familia Hippoboscoidea au doar o pereche de aripi, neavand elitre.
Se pare ca cel mai des se foloseste  musca artificiala. Suntem convinsi ca macar odata ati auzit termenul de muscarit. Muscaritul este o activitate fascinanta pentru pescarii atinsi de acest microb. Este atat de fascinanta incat nu mai conteaza daca ceilalti pescari, craparii, cei care pescuiesc la stationar, spinning sau la mare ii considera elitisti, nebuni sau ciudati. Pentru pescarul la musca artificiala nu conteaza decat legatura dintre rau, pesti si pasiunea lui, atunci cand de cele mai multe ori se contopeste cu natura in care-si desfasoara activitatea. Pescuitul la musca artificiala devine astfel un mijloc de relaxare, placut si linistit, o activitate de petrecere a timpului liber.

Omida

omidaOmida este una dintre momelile mai rar folosite si totusi cu efect la  pescuitul pastravului, bibanului, cleanului. O gasim pe frunzele copacilor fiind considerata o insecta daunatoare. In acest grup de daunatori se inscriu: omida paroasa a dudului, nalbarul (fluturele alb) si fluturele auriu. Omida paroasa a dudului: ataca pe langa mar, par, dud si alte specii cum sunt ciresul, visinul, prunul, nucul si vita de vie. Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor, suni acoperite cu perisori albi.
Larvele se hranesc cu frunze si isi formeaza cuiburi mici din 2-3 frunze, prinse cu fire de matase. Frunzele atacate se ingalbenesc, devin apoi brune si se usuca. in ultima faza, omizile rod frunzele in intregime, lasand numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt infasurate laolalta, cu fire de matase, formandu-se cuiburi mari. Cand atacul acestui daunator este foarte puternic, toata coroana pomului isi pierde frunzele. Omizile pot roade coaja fructelor.
Nalbarul produce, de asemenea, pierderea frunzelor pomilor fructiferi. Larva acestui daunator ierneaza in cuiburi formale din frunze legate cu fire de matase si agatate de ramurile pomilor. Primavara, rod mugurii si apoi frunzele pe fata inferioara a frunzelor.
Fluturele auriu determina acelasi deci si anume caderea frunzelor. Ierneaza tot in cuiburi formale din i'run/c impletite cu Urc de matase, care se gasesc mai ales in varful ramurilor. Primavara, rod mugurii si apoi frunzele. Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor sunt acoperite cu pete aurii, dand aspectul de pasla.

Lacusta

lacustaLacusta este una dintre momelile cele mai preferate de clean si nu numai uni pescari folosesc lacustele de dimensiuni mari la prinderea somnului (se prinde somn de peste 20 de KG). .Lacusta migratoare din familia Acrididae, ordinul Orthoptera, cu antene scurte, avand organele auzului plasate pe abdomen (segmentul posterior al corpului). Ca adulti inaripati care zboara in roiuri, lacustele pot fi purtate de vant la sute de mile departare de locul de reproducere; la aterizare, ele devoreaza toata vegetatia. Lacustele pot fi intalnite pe aproape orice continent.
Pentru a le captura va trebui sa le vanati pe pe camp in special pe lanurile de grau sau unde a fost grau. Sunt destul de greu de capturat unii pescari le captureaza seara cu lanterna dar s epot la fel de bine captura si ziua. Atentie cum le prindeti deoarece acestea musca incercati sa le prindeti de dupa gat. Dupa ce ati reusit sa le capturati le puteti pastra in frigider inpachetate in hartie.


Greier

greierGreierul este o momeala de sezon folosita in special la prinderea cleanului. Greierele are doua perechi de aripi: aripile dinspre exterior sunt groase, tari si folosesc pentru a proteja a doua pereche de aripi transparente. Aripile subtiri se misca atunci cand insecta zboara iar aripile groase raman nemiscate. Cand aripile subtri nu sunt folosite le pliaza ca un evantai si stau asezate sub aripile groase. Greierii au trei perechi de picioare ce sunt foarte eficiente pentru sarituri. Picioarele din fata si de la mijloc sunt scurte.
Picioarele din spate sunt mailungi decat intregul corp si foarte puternice. Ii gasiti practic in orice loc unde exista finete. Pentru a prinde greierii luati un fir de iarba sau fir de  fin mai lung si cautati gaurile, de grosimea unui deget, in care se adapostesc. Introduceti firul usor in gaura cat mai adanc si faceti o miscare fina de inainte inapoi si veti observa cum greierele va iesi afara din gaura.

Gandacul de colorado

gandacul de colorado
Gandacul de colorado (Leptinotarsa decemlineata) este una dintre momelile folosite la pescuitul cleanului si il gasim  pe spatele frunzelor de cartofi.  Culoarea rosie a aripilor membranoase, la exemplarele adulte, este extrem de incitantã pentru cleni. S-ar putea sa gasiti acest gandac chiar si pe frunzele de porumb uneori, dar aceste cazuri au fost mai rare. In stadiul de adult are corpul de 9-12 mm lungime, de culoare galbena-portocalie. Elitrele (prima pereche de aripi) au câte 5 + 5 dungi longitudinale negre. La completa dezvoltare, larva are corpul de 12-15 mm lungime, de culoare rosie-portocalie, lateral cu puncte negre.

Furnica

furnicaFurnica este una dintre cele mai mici momeli  folosite la pescuit. Probabil  ca multi nici nu ati auzit de pescuitul la furnica si acum va intrebati daca sunteti inca in sectiunea de momeli sau la divertisment. Ei bine se pare ca furnica se dovedeste a fi o momeala foarte buna pentru rosioare, oblete, babusti, cleni etc.  Este usor de procurat o gasiti aproape peste tot in musuroaie. Atentie in ce cutii le pastrati fiind foarte mici for incerca sa iasa prin cea mai mica gaura gasita. pentru a pescui la furnica folositi carlige cat mai mici si puneti 5 - 6 furnici pe un carlig.
Desi este greu de crezut ca puteti pescui la furnica surprizele s-ar putea sa nu se termine aici, s-au intalnit diverse cazuri cand s-a prins chiar si mreana la furnica si exemplare destul de frumoase. De asemenea sunt multi pescari care epscuiesc la oua de furnica. Nu va costa nimic sa incercati aceasta momeala.

Broasca

broscuta
Broasca este o  alta momeala eficienta care se gaseste pe toate baltile si  canalale (apa sa fie) . Exemplarele alese nu trebuie sa depaseasca 10 cm si in nici un caz nu vor fi anesteziate lovindu-le in prealabil. Se prind in montura trecind cirligul fie direct sub tegumentele regiunii posterioare, fie - preferabil - imediat pe sub (atentie, nu prin!) coloana vertebrala in zona de insertie a picioarelor la trunchi. Vom avea grija sa nu strapungem musculatura membrelor inferioare, caci vom risca sa-i producem paralizii. Este destul de incetatenita ideea ca broastele au tendinta sa se ascunda in mil, nepretindu-se astfel intru-totul pescuitului.
Daca veti plasa montura cu broasca in apa mica, limpede, veti observa ca intr-adevar aceasta se ascunde pe fundul apei, dar numai pentru citeva zeci de secunde. Ca un batracian ce se respecta, broasca nu poate "respira" numai prin intermediul pielii, ci este necesara inhalarea periodica de aer atmosferic, care suplineste schimburile de gaze de la nivelul tegumentului. Lipsa de oxigen o va face sa incerce din ce in ce mai insistent sa se indrepte spre suprafata apei. Dar tocmai aceste smuciri atrag pestii, mai ales exemplarele recalcitrante si suspicioase. Dupa un timp broasca moare asfixiata, pur si simplu se ineaca (nu duceti experimentul pina la capat sub ochii dvs. daca sinteti o fire mai sensibila, s-ar putea sa nu mai folositi o astfel de momeala niciodata!), necesitind inlocuirea frecventa. Unii pescari ii jupoaie inainte de lansare portiuni din piele pentru a favoriza raspindirea mirosului, dar chinuirea lor suplimentara nu se justifica. O putem folosi ca momeala in plina zi, rezultatele spre seara sint ceva mai modeste, mai ales ca alergatura dupa broaste pe malul baltii in amurg devine de-a dreptul obositoare, chiar sinucidere curata dupa aparitia tintarilor. Este ideala pentru pescuitul la somn si alte specii de pesti rapitori.

Lipitori

lipitoare
Lipitori - In literatura de pescuit exista mai multi termeni care definesc diferitele tipuri de lipitori utilizate ca momeala, precum: lipitoare de cal, lipitoare de piatra, lipitoare verde, etc., insa acesti termini induc o anumita stare de confuzie in cazul necunoscatorilor, context in care prezentul articol isi propune sa faca putina lumina in acest domeniu. Termenul de lipitoare medicinala (fig. 1a) este o denumire generica sub care se regasesc doua specii larg raspandite in toata tara, cu exceptia zonelor montane, in mlastini, balti si canale, mai exact: Hirudo medicinalis si respectiv Hirudo verbana. Coloratia de baza este ocru-verzuie, cu modelele variabile pe corp, de culoarea brun si portocaliu-murdar. Reprezentantii acestor specii sunt adevaratele lipitori, puietul hranindu-se cu sangele broastelor, in timp ce adulţii il sug pe pe cel al mamiferelor.
lipitori















Mate de gaina

mate gainaMatele de gaina  reprezinta o momeala perfecta pentru pescuitul la somn de peste 5 Kg. Matele sunt o momeala inestetica, dar foarte eficienta pentru pescuitul somnului, bibanului si cleanului pe timp de toamna. Se folosesc mate de gaina, de rata sau gasca (crude). Este suficienta o bucata da 3-5 cm lungime si specialistii care le folosesc afirma ca este bine ca atunci cand se taie pentru momeala, sa nu fie golite de continut.  Splina, ficatul se folosesc mai putin.
O bucatica cruda poate servi ca o momeala buna pentru clean si somn. Pentru a prinde somni cat mai mari folositi carlige mari si foarte mari pentru a pune o cantitate mai mare de mate. Capturi impresionante s-au inregistrat peste tot in tara la o astfel de momeala. De exemplu la Satu Mare un taran din Dara a reusit s aprinda un somn de 92 de Kg. Multi povestesc cum au prins pesti atat de mari la mate de gaina sau alt tip de mate incat nu au avut sculele necesare pentru al scoate din apa. Deci daca vreti sa vanati monstri aveti o momeala perfecta. Nu uitati daca nu da rezultate la prima partida de pescuit nu inseamna ca nu are efect.

Gandacul de faina

gandac de fainaGandacul de faina (Tribolium castaneum)  are lungimea de aproximativ 15 mm. Trupul este acoperit de chitina groasa,castaniu-inchis,cu marunte dungi adancite pe aripile tari. Este un musafir nepoftit in locuinte,mori,brutarii,activ noaptea intre lunile mai-septembrie.Femela depune 200-450 oua pe faina tarate,coji de paine uscata o singura data pe an.Larvele iesite din ou consuma faina,ce devine impropie consumului uman datorita dejectiilor larvelor. Pentru pescarii care folosesc aceste larve,ele inseamna atat nada cat si momeala la pescuit.
Pentru cei care nu le cunosc sau nu le-au folosit le recomand. Larvele au trupul aproape rotund,lunguiet,solzos,cu chitina tare si cu inele mari. Sunt foarte vioaie si rezistente la uscaciune si frig. Pestii care raspund foarte bine la aceasta momeala sunt:sabioara,rosioara,babusca,scobarul,platica. Craligele folosite vor fi alese in functie de pestii vizati de la nr.20 la nr.10 . Pentru un randament maxim nu uitati sa naditi cu aceste larve locul unde pescuiti,incorporand larvele in nade de origine vegetala mamaliga,pasta din diferite fainuri .Daca dispuneti de multe larve,puetti nadi locul direct cu larve,aruncandu-le cu mana sau cu prastia. Pentru pescuitul de fund,la distanta,inlocuiti plumbul terminal cu cosuletul special plumbuit cu orificii de iesire al larvelor .Larvele pot fi puse in cosulet in amestec cu tarate. Puteti pescui cu aceste larve incepand cu jumatatea lunii iunie pana in octombrie.
Recoltarea se face din faina sau tarate,prin sitare. Patrarea si transportul se face in cutii cu tarate.

Miez de paine

miez de paine

Miezul de paine  este na dintre momelile  folosite cu succes la prinderea  carasului, albuminelor, rosioarelor  etc. Se ia miez de piine alba proaspata si se comprima pana obtinem un cocolos cit un mar. Punem miezul in mijlocul unei bucati de pinza, infasuram bine, apoi il inmuiem brusc intr-un vas cu apa clocotita astfel incat sa se imbibe pinza si putin si piinea. Se stoarce usor si apoi se framinta energic prin pinza pina acesta devine ca o pasta.
In pasta se adauga putin zahar sau miere (o lingurita).  O alta reteta este de a adauga in miezul de piine framintat esenta cu miros de banane. Este atractiva pentru obleti si mai ales pentru caras. Daca sunteti pe balta sau pe canal, rau, si nu puteti sa inmuiati in apa clocotita si sa-i dati aroma pur si simplu imuiati painea in apa, putina apa cat sa iasa un amestec tare sa nu pice de pe carlig.

Boabe de porumb

porumb boabe
Boabe de porumb. Porumbul nou, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie, anason etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul carasului, la platica sau pentru alte specii de pesti pasnici, fiind nelipsit la pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul reprezinta cea mai eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului fiind la indemina oricui si la pret foarte scazut. Exista mai multe moduri de fixare a boabelor de porumb in ac, cea mai eficienta fiind cea numita "la fir de par". Va propunem in continuare o modalitate de fixare a boabelor pe firul de par. Pentru aceasta se alege un ac nr. 2-4, care se leaga cu un fir textil (0.15-0.2) .
De remarcat ca firului legat i se va lasa o prelungire de circa 8 cm la extremitate realizindu-se o bucla cu diametrul de 1-2 mm. Lungimea prelungirii trebuie sa fie in final de circa 5-6 cm de la curbura acului in jos. Cu ajutorul unui ac (iglite) se fixeaza trei boabe astfel incit de la curbura pina la prima boaba sa ramina 2-3 cm. Apoi se retrage iglita puninduse in bucla terminala un opritor din varnis, elastic sau chiar un segment scurt dintr-un betisor.

Coropisnita

coropisnita

Coropisnita este una din momelile preferate ale somnului, se gaseste de regula in zonele in care se afla si rama neagra de mal si in zone cu reziduuri animaliere. Se recolteaza cel mai bine primavara in lunile aprilie-mai si toamna in lunile septembrie-octombrie. Multi pescari le cresc pana toamna tarziu in cutii speciale. Coropisnitele trebuie pastrate independent deoarece se omoara intre ele. Poate fi prinsa in carlig in doua moduri: 1. Se trece carligul prin platosa superioara situata deasupra capului; 2. Se poate lega de tija carligului, varful ramane liber. Poate fi folosita si in combinetie cu rama neagra de mal.
Este cea mai buna momeala pentru pescuitul nocturn la somn. Are proprietati fluorescente si elimina un suc foarte aromat. Mreana prefera si ea o astfel de momeala. Cele mai bune capturi au fost realizate cu aceasta momeala, este pur si simplu irezistibila pentru somn, daca exista somn in acel loc cu siguranta veti avea capturi frumoase.
Rama rosie serpeasca

rama rosie serpeasca
Rama rosie serpeasca este o momeala vie ce o puteti gasi seara in gradina sau in curtea blocului. Isi poarta numele datorita dimensiunilor sale (este mai lunga decat rama rosie). Are coloritul putin diferit, tinde spre maro. Este foarte vioaie, are acelasi habitat cu rama neagra de mal. Este apreciata in mod special de speciile mici de Cyprinidae dar nu o refuza nici rapitorii. Se prinde cu success Somn pe Somes si nu numai. Pentru a prinde specii mai mari de somn la aceasta specie de rama trebuie sa le puneti ramele pe carlig sub forma de buchet. Un mic pont pentru a culege ramele.
Dupa fiecare ploaie le puteti vedea cum ies afara din pamant este un prilej bun de a va strange provizii pentru urmatoarele zile de pescuit.  Nu uitati sa le tineti  intr-un loc  racoros si umed, de exemplu in beci nu uitati sa stropiti pamantul la suprafata cu apa. Le puteti hrani cu rosii cateva zile. Cand nu ploua incercati sa aruncati 2 3 galeti cu apa cu 2 3 ore inainte de inserare si pe urma cand s-a intunecat cu o lanterna puteti culege. Le gasiti in numar mai mare in gradinile cu flori.

Rama verde de mal

rama verde de mal
Rama verde de mal este o momeala ce se gaseste cu precadere primavara si toamna in zonele cu mal (noroi) si vegetatie abundenta (in mod special in Delta Dunarii). Se foloseste aceeasi metoda de scoatere ca la rama neagra de mal. Aceasta momeala este mai rar utilizata de pescarii din intreaga tara deoarece s epare ca are success doa in Delta Dunarii loc unde se si afla. Pana acum in restul tarii nu am intalnit la magazine posibilitatea de a cumpara rame verzi de mal, dar poate cu ajutorul magazinelor online veti putea procura.
Dupa ce ati procurat aceste rame le puteti testa pe diferite balti, rauri canale etc. Este un deliciu pentru somn si acceptata de salau si stiuca.

Rama neagra de mal

rama neagra de rau
Rama neagra de mal este o momeala preferata  de somn si de crap. Sint folositoare in zonele cu mult maruntis deoarece este mai tare iar acesta o toaca mai greu. Se foloseste cu precadere la pescuitul in Dunare si in Delta Dunarii. Se gaseste in zone mlastinoase cu radacini de iarba si stuf in mod special dupa retragerea apei. Pentru scoaterea acestora se folosesc cazmale foarte solide cu intaritura pe coada. Se pastreaza in cuve mari cu pamant uscat (se subtiaza in timp) la intuneric si rece. De regula aceste momeli se pun pe carlige mai mari de 1/0 cu tija lunga cu contre.
Pentru pescuitul somnului se folosesc mai multe rame pe acelasi carlig ce formeaza un buchet. Prima rama se prinde de la mijloc, se trece prin ea carligul si o parte din fir, un capat ramane liber. A doua rama se prinde tot de la mijloc, se trece prin ea carligul, de data asta se lasa doua capete libere. A treia rama se prinde tot de la mijloc, cu un capat liber, varful carligului ramane in rama.

Rama rosie


Rama rosie este o momeala vie ce o gasim in gunoiul vechi de grajd, se pastreaza in cutii cu gunoiul din care au fost scoase ramele. Se  foloseste cu succes la pescuitul bibanului, platicii, crapului, pastravului, cleanului etc. De asemenea Rama rosie o gasim in spatii umede (sub frunze, paie, pietre etc.), se poate aduna aproape tot timpul anului. In perioadele foarte reci este mai greu de gasit de aceea recomandam pescarilor sa-si amenajeze o mica "crescatorie" proprie. Pentru cei care au curte este un pic mai usor, pot folosi 1 m2 de teren cu adancimea de 50-70 cm. Se sapa o mica groapa pe fundul careia se pune o folie de plastic peste care pamant uscat (se umezeste in timp).
Este important sa fie tot timpul acoperite cu folie de plastic, cartoane etc. Cei care vor sa le tina in apartament vor construi un ghiveci de preferat din lemn si vor folosi procedeul mentionat anterior. Rama rosie este o momeala buna  pentru pescarii sportivi deoarece este apreciata de majoritatea speciilor de pesti. De regula se foloseste pe carlige cu tija lunga, cu sau fara contre. In cazul pescuitului in apa tulbure este de preferat ca rama din carlig sa aiba ambele capete libere (se introduce rama in carlig de la 1/3 dinspre cap - zona mai groasa - si pana la 1/3 inspre coada). Ca momeala sa poate folosi si in combinatii cu alte tipuri de momeli cum ar fi viermusul, pufuletii, porumbul moale.

Viermele de ceara

vierme de ceara
Viermele de ceara este mai mare decat viermusul, are invelisul mai tare si este aromatizat si colorat diferit. Se poate folosi atat in pescuitul cu varga (fixa) cat si pe lanseta. Este apreciat de cyprinidaele mari. Din pacate la noi viermele de ceara se gaseste numai conservat in cantitati de pana la 25 g.  Gasiti si pe net  magazine  de pescuit  online care au in oferta conserve cu viermi de ceara.
Este de preferat dupa desfacerea ambalajului sa fie folositi integral deoarece nu rezista in timp si nu va mai avea nici un efect asupra pestilor. Se pune pe carlig asemanator cu rama.

Viermusul

viermus
Viermusul a devenit una dintre cele mai populare momeli vii. Practica pescareasca a demonstrat ca este o momeala eficienta pentru marea majoritate a speciilor de pesti. Se pastreaza in locuri uscate la temperaturi mici de 3-5 grade Celsius in malai sau rumegus (acestea trebuie schimbate periodic - 2-3 zile). Se inteapa usor in partea inferioara (sub pata neagra) astfel incat sa ramana agatat pe curbura carligului cu varful liber. Culoarea naturala este alb-galbui dar poate fi gasit in mai multe culori (rosu, verde etc.).
In functie de dimensiune carligului si de specia de peste pe care dorim sa o prindem putem folosi unulti viermusi pe acelasi carlig. De asemenea se pot folosi si in combinatie cu alte momeli cum ar fi ramele, pufuletii, mamaliga etc. Se pot folosi si in nada de apel in amestec cu rama tocate, mamaliga si alte combinatii de nade. Se folosesc foarte bine in timpul sezonului rece, in mod special primavara.
Pentru a pescui la sange luati un ciorap de dama lycra si taiati capatul in care veti baga sangele inchegat, am explicat aceasta metoda si la ficatul alterat. Legati cu o sfoara sau ata si aruncati in locul unde veti pescui. Puteti folosi un plumb sau o piatra pentru a tine momeala cat mai jos. Pe carlig veti pune cubulete mici de sange care au fost taiate in prealabil si s-au uscat bine. Rezultate bune se obtin si daca amestecati praf de sange cu nada. Majoritatea pescarilor prefera sangele de vita declarand ca da cele mai bune rezultate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu